Μη βιάζεστε!!!

Μάθατε ότι ο υπολογισμός της αξίας μίας επιχείρησης πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένη αξία, μάθατε πώς να χειρίζεστε τα δάνεια, μάθατε πώς να προεξοφλείτε και να κεφαλαιοποιείτε, μάθατε ποια κέρδη μετράνε, μάθατε πώς να υπολογίζετε τις συνέργιες και να αγνοείτε τις σειρήνες των προοπτικών και των «ξεχασμένων» εσόδων.

Μάθατε, επίσης, ότι αν εφαρμόσετε σωστά όλα τα παραπάνω βήματα μπορείτε να υπολογίσετε την αξία μίας επιχείρησης με το γνωστό «Πολλαπλασιαστής Χ Κέρδη». Το μόνο λοιπόν που σας λείπει είναι οι Πολλαπλασιαστές;

ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ. Η θεώρηση των αγοραστών είναι πρώτα ποιοτική και μετά μαθηματική. Οι αγοραστές θέλουν να αποκτήσουν την Φήμη και Πελατεία. Αν έχουν την παραμικρή έστω αμφιβολία ότι η Φήμη και Πελατεία θα χαθεί μετά την εξαγορά, απλά δεν θα ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ασχέτως τιμήματος.

Οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού του τιμήματος μίας επιχείρησης που δεν εξετάζει το σύνολο του λειτουργικού, παραγωγικού και συναλλακτικού κυκλώματος της επιχείρησης μέσα από την οπτική γωνία των αγοραστών, είναι μία διαδικασία χωρίς ουσιαστικό όφελος.

(Κεφάλαιο 7)

Σχολιάστε